Teken bij mensen

1. Hoe ziet een teek er uit?

Teken lijken op kleine platte spinnetjes. Ze zijn erg klein, slechts 1 tot 3 millimeter, en worden daardoor gemakkelijk over het hoofd gezien. Ze voeden zich met het bloed van 'gastheren'. Dat zijn zoogdieren, vogels en reptielen, maar ook mensen. Door het bloedzuigen zwellen teken na een paar dagen op tot een bruin of grijs bolletje.

 2. Komen teken alleen voor in het bos?

 Nee, de schapenteek houdt zich bij weliswaar graag op in een gemengd loofbos en dennenbossen, maar zitten maar in zeer beperkte mate in bomen. Teken leven vooral in hoog gras en struikgewas. Onderzoeken van het RIVM en Wageningen Universiteit laten zien dat teken in heel Nederland voorkomen, in bossen, duinen, heidegebieden, beschutte weilanden, maar ook in parken en tuinen.

Hongerige teken klimmen omhoog langs de stengels van grassen, planten en struiken, totdat ze op een hoogte zitten waarbij ze gemakkelijk op een passerende gastheer kunnen overstappen. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer een derde van de tekenbeten wordt opgelopen in de tuin.

3. Wat doen teken?

 Teken leven van het bloed van mensen of dieren. Hun beet is meestal pijnloos. Ze kunnen daardoor ongemerkt uren of zelfs dagen op de huid zitten en zich volzuigen met bloed. Meestal zijn tekenbeten onschuldig. Toch is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen omdat ze besmet kunnen zijn met de Borrelia bacterie, die de ziekte van Lyme veroorzaakt. In Nederland is gemiddeld 20 procent van de teken besmet met die bacterie. Controleer daarom nadat je in de natuur bent geweest je lichaam en dat van je kinderen. Kijk vooral op warme plekken, zoals oksels, liezen, bilnaad, knieholten en onder de randen van het ondergoed. Teken kunnen zich ook – vooral bij kinderen – op het hoofd, achter de haargrens en achter de oren nestelen.

 4. Wat is de ziekte van Lyme?

 De ziekte van Lyme is een infectieziekte die door de Borrelia bacterie wordt veroorzaakt en uitsluitend door een tekenbeet in het lichaam kan terechtkomen. Na drie dagen tot twee maanden kan er een rode ring of blauwachtige vlek op de huid rond de tekenbeet ontstaan. Dat gebeurt echter niet altijd: ook zonder het verschijnen van de rode ring of vlek kun je de ziekte van Lyme hebben opgelopen Verschijnselen die erop kunnen wijzen dat je Lyme hebt, zijn een grieperig gevoel met bijvoorbeeld koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. In een later stadium van de ziekte is er kans op verlamming van gezichtsspieren, heftige pijn aan een arm of been, dubbelzien, krachtsverlies in benen, pijnlijke of gezwollen gewrichten, een neiging tot flauwvallen en hartklachten. Met antibiotica is de ziekte van Lyme meestal goed te behandelen. Hoe eerder je erbij bent, hoe beter en sneller behandeld kan worden.

5. Wat moet je doen als je ben gebeten door een teek?

 Verwijder de teek zo snel mogelijk. Neem een pincet waarmee u de teek goed bij de kop kunt vastpakken. Laat het lichaam van de teek altijd met rust. Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid bij de kop beet en trek hem er langzaam uit, zonder te draaien. Ontsmet het beetwondje met 70 procent alcohol of jodium, houd daarna tot twee maanden de huid rondom de beet in de gaten. Let op het ontstaan van een rode ring of vlek op de huid en let op griepverschijnselen als koorts, hoofdpijn en gewrichtspijn. Ga naar de huisarts als de rode ring of vlek op de huid groter wordt, of als je een van de genoemde klachten hebt. Vertel je huisarts op welke datum je bent gebeten.

 6. Wanneer loop ik kans op een tekenbeet?

 Teken worden actief zodra de temperatuur boven de 5 tot 10 graden komt. De meeste mensen worden gebeten in de periode van maart tot en met oktober.

 7. Hoe voorkom ik een tekenbeet en de ziekte van Lyme?

 Door contact met struikgewas, bladeren en gras te vermijden. Probeer bij wandelingen op de paden te blijven en bedek je lichaam zoveel mogelijk. Probeer contact met overhangende planten te vermijden. Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek met de pijpen in je sokken dragen.

 

Wilt je extra beschermd de natuur in, smeer je huid dan in met een insectenwerend middel waarin DEET zit.

 

Bron; RTL nieuws

 


  • Deel deze pagina: